4 Kasım 2012 Pazar

Zeytinyağlı Yaprak Sarması

Genelde bulduğumda çatlayana kadar yediğim, inanılmaz sevdiğim ama hiç yapmadığım bir yemekti. Zeytinyağlı yaprak sarmasının ekşi, içinin hafif kuru ve ince olanını severim. Her yaptığında dolmalarını severek yediğim Sühelya teyzemin tarifidir. Kendisine tekrar teşekkür ederim bu sırrı benimle paylaştığı için :) Eğer sizde benim gibi seviyorsanız dolmayı, bu tarif tam size göre. Açıkcası biraz zahmetli bir yemekmiş bu zamana kadar niye yapmadığımı anlamış bulunuyorum :)

Malzemeler

- 200 gr yaprak
- 1,5 bardak pirinç
- 2 tatlı kaşığı dolusu çam fıstığı
- 3 tane soğan
- 2 tatlı kaşığı kuş üzümü
- 1,5 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı şeker
-  2 bardak su
- 1,5 tatlı kaşığı dolusu tarçın
- Yarım su bardağı zeytinyağı
- 2 tatlı kaşığı nane
- 2 adet limon

Zeytinyağında çam fıstıklarını pembeleşinceye kadar kavurun. Sonra küçük küçük doğranmış soğanları katıp biraz kavurun, pirinçleri ilave edin, kuş üzümlerini bir cezve suda bir taşım kaynatıp suyunu süzün ve tencereye ilave edin, tuz, şeker, tarçın, naneyi ilave edip 15 dakika kadar kavurun. Sonra bir bardak sıcak su ilave edip kısık ateşte 15 dakika kadar pişirin. Pirinçler az pişmiş olacak. Yaprakları kaynar suyun içinde bir taşım kaynatıp süzün ve soğuk sudan geçirin. Orta boy yaprağın içine bir tatlı kaşığı dolusu dolma içi koyup ince ve sıkı olarak sarın. Sarılmış dolmaları tencereye düzgün şekilde dizin (tencerenin altına yapışmaması için boş yaprakları serin ) üzerine 2 çorba kaşığı zeytinyağ gezdirin, bir limonun suyunu tencereye ekleyin ayrıca diğer limonu kabuklarıyla dilimleyip dolmaların üzerine dizin ve üzerine tencerenin içine sığabilecek bir kapak veya tabak yerleştirin, bir su bardağı su ilave edip kısık ateşte yaklaşık 30 dakika yapraklar pişinceye kadar pişirin. Afiyet olsun....




 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder