21 Mayıs 2012 Pazartesi

Profiterol

Adını yazarken de söylerken de iki kere düşündüğüm akıllara ziyan tatlı J Dedim ben bu tatlıyı yaparım çokta güzel yaparım. 3 ayrı yerde 3 farklı şey hazırlamak durumunda kaldığınız ve pişirme süresi biraz ayrıntılı olduğu için vaktinizin bol olduğunu bir gün denemenizi tavsiye ederim. Tatlımı tahminimden çok daha fazla kişi tattı. J Bu sefer puan veren kişilere arkadaşlarıma ek olarak aile büyükleri ve misafirler de dahil oldu tabi mutfakta benden çok daha deneyimli olan kişilerden geçer not almak çok mutlu etti beni. J



Hamuru için;

-         1,5 Su Bardağı Su
-         100 gr. Margarin
-         1 su bardağı un
-         5 adet orta boy yumurta
-         ½ çay kaşığı tuz ve şeker

Profiterol Hamurunun Yapılışı;
Küçük bir tencereye suyu koyun ve kaynatın. Su kaynayınca margarini ekleyin ve eritin. Margarin eriyince un, tuz ve şekeri ekleyin ve çırpma teli ile hızlıca karıştırın. Karışım kaynayınca (göz göz olunca) altını kapatın ve tezgahın üstünde 5-10 dk. Ilınması için bekleyin. Karışım ılınınca yumurtaları teker teker ekleyin. Her bir yumurtayı ekledikten sonra mikser ile çırpın. Yumurta karışıma iyice karıştığında diğer yumurtayı ekleyerek işlemi tekrarlayın. Karışımı buzdolabına kaldırarak yaklaşık 1 saat iyice soğutun. Tepsinizi hafifçe yağlayın. Karışımdan bir çay kaşığı alarak, ikinci çay kaşığı ile itmek suretiyle, kabarma payı olması gerektiği için, 2cm. aralıklarla dizin. Önceden 200 derece ile ısıtılmış fırına koyun. Yaklaşık 30 dakika da pişiyor. Üzerleri kızardığı zaman ( fırının kapağını açmadan kontrol edin ) fırını kapatın. Fırının kapağını açmadan içinde 10-15 dk. daha bekletin. Bu tariften yaklaşık 40-50 adet hamur topu çıkıyor. Soğuyunca hazırladığınız kremayı sıkma tüpüne doldurun ( yoksa buzdolabı poşetine koyun ucundan küçük bir delik açın ) ve orta kalınlıkta bir uç takın, hamur topunun altından, tüpün ucunu batırın ve içine kremayı sıkın. En son hazırladığınız ganaj sosunu hamurların üzerinde gezdirin.
Not : Profiterol hamurlarını fırına verdikten sonra hiç bir aşamada (pişerken ve fırının içinde soğurken) fırının kapağını açmayın. Ben sabırsız davranıp pişerken açtım ve pişer pişmez fırından çıkardım çoğu puf diye söndü. 

Vanilyalı Krema için;
-         5 Su Bardağı Süt
-         4 Çay Bardağı Toz Şeker
-         2 Çay Bardağı Un
-         4 Tatlı Kaşığı Nişasta
-         2 Paket Vanilya
-         4 Yumurta Sarısı

Vanilyalı Krema Yapılışı ;

Vanilya hariç tüm malzemeleri küçük bir tencereye koyun. Orta ateşte çırpma teli ile sürekli karıştırarak pişirin. Karışım kaynamaya başlayınca, (göz göz olunca) bir iki kez karıştırıp, ocağın altını kapatın. Vanilyayı ekleyin ve karıştırın. Karışım ılınıncaya kadar ara karıştırarak kabuk tutmamasını sağlayın.

Ganaj Yapımı için;

-         500 ml krema
-         500 gr bitter çikolata

Kremayı ocakta ısıtıp ocaktan alıyoruz. İçine çikolataları kırıp karıştırıyoruz. Ve hazırrr.. Normal tarifte yer alan miktarları biraz arttırdım çünkü çikolata sos ve vanilyalı krema bana biraz az geldi sanki. Bence sizde bu ölçülerde yapın fazla kalırsa mutlaka başka bir tatlıda kullanırsınız yada kaşık kaşık yersiniz :)




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder