26 Mayıs 2012 Cumartesi

Makarna Kursu

Malum fırsat sitelerinden Özlemimle bir heves alıp dün nihayet gittiğimiz makarna kursu Sheraton Maslak Oteli mutfak Şefi Orhan Gömleksiz ve ekibi sayesinde çok eğlenceli ve doyurucu :) geçti. Bizi otelin mutfağına aldıklarında heyecanım daha da arttı böyle bir otelin mutfağında bulunmak farklı bir deneyim oldu açıkcası. Bir yandan eğitim, bir yandan akşam yemeği için koşturan aşçılar, profesyonel bir mutfak daha ne isterim :)) Gittiğimizde tüm malzemeler ve tarifler hazır bir şekilde bizi bekliyordu. Katılımcı az olunca aklımıza gelen tüm soruları sorduk ve birçok konuda püf noktaları öğrendik sağolsunlar tüm sorularımızı sabırla yanıtladılar. Yaptığımız makarnaları yiyeceğimiz için doğal olarak aç gittik ama saatler geçtikçe sabrımız tükendi Özcüm'ün tatlı dili sayesinde :)) makarnaları yiyecek yerimiz kalmadı desem yalan olmaz. Kuru pastalar, sigara börekleri ve köfteli dürümle kapanışı yaptık :) Makarnalarımızıda paket yapıp bize verdiler :) İtiraf etmeliyim hazır makarnalarla ciddi bir lezzet farkı var ev yapımı makarnayı yapmaya üşenmezseniz kesinlikle misafirlerinize sunabileceğiniz farklı bir lezzet olacaktır.






Evet öğrendiğim tariflere geçiyorum...

Makarna Hamuru Malzemeleri ( 6 kişilik )

- 10 adet yumurta
- 8 su bardağı un
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 2 çorba kaşığı tuz
- 1 çorba kaşığı şeker

Bu malzemeler 6 kişilik makarna için verildi fakat siz servis edeceğiniz kişi sayısına göre azaltabilir veya çoğaltabilirsiniz. Zeytinyağı dışında tüm malzemeleri karıştırıp 5-10 dakika kadar yoğuruyoruz daha sonra zeytinyağını ekliyoruz ve yoğurmaya devam ediyoruz ne kadar çok yoğurursak o kadar lezzetli oluyormuş. Gücünüzün yettiği kadar yoğurun kısaca :) sonra hamurumuzu streç filme sarıp dinlenmeye bırakıyoruz ( 30-40 dakika kadar ) Biz hamur açma makinası ile çok kolay bir şekilde hamurumuzu açtık. Pahalı bir ürün olduğunu düşünmeyin Eminönün'de çok uygun fiyatlara satıldığını söylediler ben bir adet almayı planlıyorum hemen :) Açarken bolca unlamayı unutmayın yoksa makinaya yapışıyor.İncecik kağıt gibi olana kadar açma işlemini tekralıyoruz. Makarnalarınızı kesikten sonrada bolca unlayın bir süre sonra birbirlerine yapışıyorlar.




Herkesin 2 parça hamuru vardı birini fettucini diğerini Ravioli yaptık. 2 makarna çeşidimiz için 2 sos ve ravioli için bir iç malzeme yaptık.

Kremalı sebzeli Sos ( Fettucini Makarnası için )

- 1 havuç
- 1 kabak
- 6 yaprak fesleğen
- 10 adet mantar
- tuz
- karabiber
- 3 su bardağı krema
- 1 çorba kaşığı zeytinyağı
- isteğe göre istediğiniz kadar permasan peyniri

Havuç ve kabakları ( sadece kabuklarını kullanıyoruz ) jülyen şeklinde ince ince doğruyoruz. Mantarları hafif kalın doğruyoruz. Tavamıza zeytinyağını koyup ısınmasını bekliyoruz. İlk önce havuçlarımızı atıyoruz 5 dakika kavurduktan sonra kabaklarımızı ve en son mantarımızı atıyoruz 5-10 dakika daha kavuruyoruz. ( Diri kalıyorlar ) içine tuz, karabiber ve kremamızı ekliyoruz. Krema koyulaşana kadar yaklaşık 4-5 dakika sosumuzu karıştırarak pişirmeye devam ediyoruz. Diğer tarafta kaynar , tuzlu ve yağlı suya makarnalarımızı atıyoruz sadece 5-6 dakika pişiriyoruz süzerek sosumuzun içine ekliyoruz 1-2 dakika da sosla birlikte çevirip üzerine taze fesleğen ve permasan ekleyip servis ediyoruz. Enfesss...




Ispanaklı Ravioli iç malzemesi

- 1 orta boy soğan
- 3 bağ ıspanak
- 1 diş sarımsak
- tuz
- karabiber
- yarım çay bardağı krema
- 1 çorba kaşığı zeytinyağı

Ispanakları haşlayıp suyunu sıkıyoruz. Soğanları ve sarımsakları çok küçük doğruyoruz ( Şefler kendi aralarından buna sıçan dişi büyüklüğünde diyor ). Zeytinyağını tavaya koyuyoruz ısınınca soğanları ve sarımsakları atıp kavuruyoruz pembeleşince ıspanakları ekliyoruz tuzumuzu, karabiberimizi ,kremamızı ekliyoruz ve hazır.
Hamurumuzu makina ile açıyoruz hamurun yarısını fırça yardımı ile yumurta beyazı sürüyoruz. Diğer yarısınına ıspanaklı iç malzememizi 2'şer cm aralıklarla koyuyoruz yumurta beyazı sürdüğümüz diğer yarısını malzemenin olduğu tarafa kapatıyoruz ve yuvarlak bir kalıp ile kesip kenarlarınıda elimizle bastırarak sabitliyoruz ( kaynarken iç malzemesi dağılmasın diye ) Fettuciniyi pişirdiğimiz gibi pişiyoruz.


Domates Sos Malzemeleri ( 6 kişilik )

Bu sosu Ispanaklı raviolinin üzerine de dökebiliriz ama bu ölçüler fazla gelir siz göz kararı azaltabilirsiniz.

- 10 adet domates
- 1 çorba kaşığı domates veya biber salçası
- 1 orta boy soğan
- 5 diş sarımsak
- 2 çay kaşığı zeytinyağı
- tuz
- karabiber

Tavamıza yağımızı koyup kızdırıyoruz küçük küçük doğradığımız soğan ve sarımsakları koyup pembeleşene kadar kavuruyoruz. Küçük küçük doğradığımız domateslerimizi,tuzumuzu,karabiberimizi ve salçamızı ekliyoruz. Domatesler iyice yumuşayana kadar sosumuzu kaynatıyoruz yaklaşık yarım saat kadar. Sosumuz hazır.





** Boş bir gününüzde bolca makarna hamuru hazırlayıp istediğiniz şekilde keserek bolca unlayıp buzdolabı poşetlerine porsiyon porsiyon ayırıp buzdolabında uzun süre saklayabilirsiniz. Bir misafiriniz geldiğinde buzluktan çıkarıp hemen kaynar suya atarak taptaze ev yapımı makarnanız hazır olacaktır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder