14 Ağustos 2012 Salı

Soğanlı Kapalı Pide

Büyük anneannemler mübadele döneminde Selanikten göçmüşler. Beraberinde çok lezzetli Selanik'e has tariflerle gelmişler. Onlardan biri olan " Soğanlı Kapalı Pide "yi hazır anneannemlere gelmişken denemek istedim. Hamur yapmak, açmak zor bir iş arada anneannemin desteğini almadım desem yalan olur. İlk duyulduğunda tuhaf bir tarif gibi gelsede çünkü iç malzemesi sadece soğandan oluşuyor inanın çok lezzetli hele ki yanında soğuk bir ayranınız varsa :)





Malzemeler

- 750 gr un
- 8 büyük soğan
- 1 bardak sıvıyağ
- yarım kahve fincanı kuru nane
- yarım paket yaş maya
- 1 çay kaşığı şeker
- su
- tuz

Soğanları yemeklik küçük küçük doğruyoruz. Tenceremize koyduğumuz 1 bardak yağ ve tuzumuz ile soğanlarımızı kavuruyoruz. Kavrulduktan sonra soğuması için kenara alıyoruz ve nanemizi katıyoruz. İç malzememiz hazır. Hamur için yarım paket yaş mayayı, 1 bardak ılık su ve 1 çay kaşığı toz şeker ile çözdürüp 15 dakika kadar bekletiyoruz. Unumuzu katıp aldığı kadar su ekliyoruz ( buda şu demek kulak memesi kıvamına gelecek ). Hamurumuzu hazırladıktan sonra mayalanması için 1-2 saat bekletiyoruz. Bu bekleme süresi içinde arada bir hamurunuzu karıştırırsanız daha iyi mayalanacaktır. İşin en zor kısmına geldik hamur açma :) elimizdeki hamuru iki parçaya ayırıyoruz. İlkini 1 cm kalınlığında açıp önceden yağladığımız tepsinin altına koyuyoruz. İç malzememizden biraz yağ ayırıyoruz ve malzemenin tümünü hamurumuzun üzerine döküyoruz. Daha sonra ikinci hamurumuzu açıyoruz bu sefer gelişi güzel açabilirsiniz çünkü 2 aşamadan oluşuyor bu kısım. Açtığımız hamurun üstüne ayırdığımız yağı sürüyoruz. Hamurun ortasını yuvarlak olarak kesip çevresinde kalan hamurları gelişi güzel kesip yuvarlak hamurun içine üst üste yerleştiriyoruz ve tekrar açmak için top haline getiriyoruz. İşte bu kısımda hamurumuzu yine 1 cm kalınlığında açıp tepsimizin üzerine kapatıyoruz. 160 derecelik fırında yaklaşık 45-50 dakika piştikten sonra üzerine tereyağı gezdirip ılık olarak servis ediyoruz.









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder